Jak bezpiecznie przechować spory zapas ulubionego alkoholu? Co zrobić, gdy otworzymy butelkę z trunkiem i nie zużyjemy całej zawartości? Przeczytaj ten wpis, aby poznać odpowiedź.

Idealne warunki przechowywania = brak światła słonecznego + optymalna temperatura + pozycja butelki

Piwo

Zamknięte butelki piwa powinny być przechowywane w optymalnej temperaturze – nie wysokiej gdyż ta wpływa niekorzystnie na walory smakowe i zapachowe oraz przyspiesza starzenie się napoju i bez dostępu do światła słonecznego ponieważ to już w 3 tygodnie jest w stanie w pełni zepsuć piwo. Warto też zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia gdyż w przypadku najpopularniejszych w Polsce lagerów jest to 6 miesięcy od daty produkcji a dla piw niepasteryzowanych zaledwie kilka tygodni. Co do zasady lepiej przechowują się piwa z wysoką zawartością alkoholu, ciemne np. portery, których smak wzbogaca upływ czasu, takie piwo zdaniem smakoszy powinno leżakować przynajmniej przez rok. Piwo niezależnie od opakowania (butelki, puszki, KEG-i) przechowujemy w pionie poza piwami, w których osad gra rolę smakowo-aromatyczną np. w piwach pszenicznych wtedy w celu jego wydostania się przy przelewaniu butelki można przechowywać poziomo. Otwartego już piwa nie polecamy przechowywać, można je wykorzystać do pielęgnacji włosów.

Wino

Tradycje winiarskie różnią się w poszczególnych częściach świata, stąd wina z Australii i obu Ameryk, także te najwyższej jakości nie są tworzone do długiego przechowywania. Mają być szybko i przyjemnie skonsumowane. W europejskiej winiarskiej filozofii mówi się, iż wielkie trunki potrzebują czasu wraz z którym niejednokrotnie rośnie ich cena. Prawda leży pośrodku ponieważ niektóre odmiany winogron dają wina trwalsze i ciekawiej rozwijające się dotyczy to w szczególności win wytrawnych. Wśród czerwonych są to między innymi: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo oraz białe: Riesling czy Chardonnay z regionu Chablis. Nieotwarte butelki wina, należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, w przeciwnym razie przedwcześnie dojrzeją i utracą walory smakowe. Nieodkorkowane wino najlepiej przechowywać w pozycji leżącej, tak aby płyn utrzymywał wilgoć korkową. Dzięki temu proces zachodzących w trunku reakcji chemicznych nie jest przerwany. Wyjątkiem jest szampan i inne wina musujące, te przechowujemy w pozycji pionowej. Pomieszczenie klimatyzowane lub piwniczka, w której panuje stała temperatura, będzie idealnym miejscem do składowania trunków. Wina, takie jak porto, sherry i wermut, powinny być przechowywane w lodówce. Niska temperatura spowalnia bowiem proces utleniania. Otwarte wino zaleca się spożyć w ciągu kilku dni – maksymalnie tygodnia, należy je uprzednio ponownie zakorkować i wstawić do lodówki. Jeśli otwarte już wino miałoby się zmarnować polecamy wykorzystanie go do gotowania.

Whisky

Zanim ten szlachetny płyn trafi do butelki, leżakuje w dębowych beczkach, aby nabrać jedynego w swoim rodzaju aromatu, proces dojrzewania whisky kończy się w beczce i w butelce już się nie odbywa. Fabrycznie zamkniętą whisky można przechowywać w zasadzie bez ograniczeń, zachowując warunki jak przy butelkach otwartych, o czym niżej. Whisky przechowujemy w pionie, ważne jest to szczególnie przy butelkach whisky single malt zamkniętych korkiem. Po otwarciu możemy przechowywać whisky naprawdę długo w zwykłym barku, ważne by chronić ją przed światłem, wilgocią i zbyt wysoką temperaturą (np. nie umieszczać butelki w pobliżu grzejnika), a po opróżnieniu ponad połowy butelki warto przelać zawartość do mniejszej karafki by zmniejszyć ilość powietrza pozostającą w szkle gdyż to wchodzi w reakcję z płynem.

Mocne alkohole

Podobnie jak pozostałe należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla promieni słonecznych, w temperaturze pokojowej. Większość mocnych alkoholi fabrycznie zamkniętych w takich warunkach można przechowywać bardzo długo, upływający czas nie zagrozi wódce, brandy, rumowi czy tequili ze względu na wysoką zawartość alkoholu . Przy mniejszej niż 20% jak w niektórych kremowych likierach czas przechowywania będzie trochę krótszy. Po otwarciu wysokoprocentowe alkohole również nie sprawią problemu i dla zachowania smaku wystarczy ich szczelne zamknięcie oraz szafka lub barek. Jeśli zdecydujemy się na umieszczenie butelki mocnego alkoholu w lodówce warto wyciągnąć go na godzinę przed podaniem aby nie był zbyt zimny.